Europese ministers zijn het eens over plannen van de Europese Commissie, die wil dat Amerikaanse techbedrijven sneller optreden tegen haatberichten zoals bedreigingen en beledigingen.

Het gaat om de eerste Europese wetgeving op dit vlak. De regelgeving moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement, meldt Reuters.

De Europese Commissie was het in december al eens over het plan dat onder andere Facebook, Twitter, Google en Microsoft vraagt sneller op te treden tegen haatberichten. Zo worden de regels voor internet meer gelijk getrokken met regels die al gelden voor onder meer tv-zenders. Eerder stemden veel grote techbedrijven al in met optionele richtlijnen.

Daarin staat dat sociale media binnen 24 uur moeten optreden tegen hatelijke of kwetsende berichten. In de praktijk zouden de bedrijven er echter niet vaak genoeg in slagen om binnen 24 uur alle haatdragende berichten te verwijderen, vindt de Europese Commissie.​

Nederland tegen

Nederland stemde tegen het voorstel maar staat volgens staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) niet alleen. ''Het is goed om minder onderscheid te maken tussen traditionele kanalen en wat er op internet gebeurt”, aldus Dekker. ''Maar nu dreigt zo ongeveer het hele internet eronder te vallen. Met Netflix kan ik me nog voorstellen dat dergelijke eisen worden gesteld, maar toch niet bij Facebook. Er is ook nog zoiets als strafrecht.”

Een eerder onderzoek van Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) stelt dat slechts 40 procent van de gemelde berichten binnen 24 uur door techbedrijven onder de loep wordt genomen. Pas na 48 uur is 80 procent van de gemelde berichten door de techbedrijven gezien.

Europa wil dat techbedrijven kijken naar nieuwe manieren om sneller melding te maken van haatdragende berichten of verheerlijking van terrorisme. "We moeten rekening houden met nieuwe manieren om video's te bekijken en de juiste balans vinden om innovatieve diensten aan te moedigen, Europese films te promoten, kinderen te beschermen en haatspraak beter te bestrijden", zegt Andrus Ansip, vice-voorzitter van de EU-commissie voor de Digitale Interne Markt.