Google mag ook veroordeelden onder het Europees vergeetrecht uit de resultaten van zijn zoekmachine wissen. Tot nu toe liet Google resultaten over veroordelingen vaak staan, ondanks verwijderverzoeken. 

Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof stelt dat Google resultaten over de veroordeling van een advocaat moet verwijderen.

Het gaat om een hoger beroep in een zaak waar de rechtbank van Rotterdam eerder al over oordeelde. De zaak werd aangespannen door een advocaat die in 2012 in Londen werd veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Achtervolgen

De veroordeling van de man werd met naam en toenaam op een Brits blog beschreven, en werd ook geïndexeerd door Google. Omdat de veroordeling de advocaat zo blijft achtervolgen, vroeg hij Google de zoekresultaten te verwijderen in het kader van het Europese recht om vergeten te worden.

Google ging daar toen niet in mee. Het bedrijf laat veroordelingen vaak staan en verwijdert bijvoorbeeld alleen resultaten als de veroordeling in hoger beroep is afgewezen. De rechtbank van Rotterdam koos echter de kant van de advocaat, waarop Google in augustus 2016 in hoger beroep ging.

Precedent

Nu oordeelt ook het gerechtshof in Den Haag dat de privacy van de advocaat zwaarder weegt dan het belang van informatie. Daarbij laat het hof meewegen dat de advocaat geen publiek figuur is.

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor vergelijkbare zaken, waarbij een veroordeelde of verdachte graag vergeten wil worden door Google. Daarbij mag Google nog wel de afweging maken om zoekresultaten toch te laten staan, als die in het publieke belang zwaarder wegen dan de privacy van de veroordeelde. Het gaat dan bijvoorbeeld om publieke personen of ernstige misdaden.

Europees vergeetrecht

Sinds drie jaar moeten Google en andere zoekmachines in sommige gevallen belastende zoekresultaten op verzoek verwijderen. Sindsdien heeft Google 32.661 verwijderverzoeken van Nederlandse gebruikers ontvangen, voor het verwijderen van in totaal 113.828 links. Het bedrijf verwijderde uiteindelijk 45.303 links uit zijn resultaten, 46,3 procent.