AlphaGo, het zelflerend algoritme van Google dat is ontwikkeld om het bordspel Go te spelen, heeft het eerste potje gewonnen in de wedstrijd tegen Chinese speler Ke Jie. Ke is de huidige nummer één van de wereld.

In totaal spelen AlphaGo en Ke Jie drie keer tegen elkaar, verspreid over drie dagen. De tweede pot wordt donderdag gespeeld, de laatste zaterdag.

De wedstrijd tussen Googles zelflerende computer en de wereldkampioen Go is onderdeel van een door Google georganiseerde conferentie over het bordspel in China. Tijdens het evenement praat de Amerikaanse techgigant ook over de achterliggende kunstmatige intelligentie van AlphaGo. 

Ook wordt op vrijdag een speciale wedstrijd georganiseerd waarin twee Go-spelers tegen elkaar spelen, ieder met hulp van AlphaGo. Later die dag nemen vijf Go-spelers het samen op tegen AlphaGo.

Belangrijke overwinning

De zelflerende computer wist vorig jaar al te winnen van Koreaanse Go-grootmeester Lee Sedol, met 4-1. In reactie daarop daagde Ke AlphaGo uit.

Winst in het spel Go wordt gezien als een belangrijke mijlpaal voor kunstmatige intelligentie. Zelflerende algoritmes worden ook al getest op complexere spellen, zoals het computerspel StarCraft.