Het wordt in de VS moeilijker om patentrechtszaken aan te spannen in districten die worden gezien als 'gunstig' voor de aanklager.

Het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde maandag dat bedrijven alleen kunnen worden aangeklaagd in de staat waar zij formeel zijn gevestigd, zo meldt de Wall Street Journal.

Voor technologiebedrijven zal dat betekenen dat zij voornamelijk in de staten Californië of Delaware kunnen worden aangeklaagd voor patentschending. Dat is een tegenslag voor zogenoemde patenttrollen, bedrijven die zelf geen producten maken, maar verdienen aan licenties en rechtszaken rond patenten.

Zij klagen bedrijven vaak aan in districten die worden gezien als gunstig voor aanklagers, omdat de rechtbank vaak bepaalt dat er inderdaad sprake is van patentschending. In de afgelopen jaren wordt 30 procent van alle patentzaken uitgevochten in één district in het oosten van Texas. Volgens gegevens van het bedrijf Unified Patents gaat het in veel gevallen om rechtszaken door patenttrollen.

Snelheid

De uitspraak van het hooggerechtshof kwam in een zaak waar juist geen patenttrol bij betrokken was. De betreffende zaak werd aangespannen door de multinational Kraft Heinz, tegen het bedrijf TC Heartland, dat zoetstoffen voor drankjes maakt. TC Heartland won, waardoor de patentzaak nu in thuisstaat Indiana moet worden gevoerd.

De uitspraak zal er mogelijk ook voor zorgen dat patentzaken minder snel zullen worden behandeld. De gespecialiseerde rechtbank in Texas handelt zaken relatief snel af, terwijl in andere rechtbanken meer vertragingen kunnen voorkomen.