Apple aangeklaagd om patentschending met betaaldienst Apple Pay

Apple en Visa zijn aangeklaagd door het Amerikaanse encryptiebedrijf Universal Secure Registry. De bedrijven zouden met  betaaldienst Apple Pay patenten van het bedrijf schenden. 

Dat meldt The New York Times. Het encryptiebedrijf zou dertien patenten bezitten voor authenticatietechnologie die gebruikmaakt van smartphones en biometrische systemen zoals vingerafdrukscanners.

Universal Secure Registry-CEO Kenneth Weiss zegt dat hij in 2010 al contact had opgenomen met Apple en Visa, om zijn technologie bij de bedrijven aan te bieden. Hij wilde daarbij een licentie verschaffen, zodat beide instanties tegen betaling de patenten mochten gebruiken.

Tien jaar geheim

Visa kreeg tijdens de onderhandelingen toegang tot de technologie van Universal Secure Registry, onder voorwaarde dat dit tien jaar lang geheim moest blijven. Apple reageerde nooit op het contactverzoek van het encryptiebedrijf.

In 2013 begonnen Apple en Visa de ontwikkeling van betaaldienst Apple Pay. Omdat hier geen patentlicenties voor zijn afgesloten, zegt Weiss dat de dienst patenten schendt.

Eerst aanklagen

Universal Secure Registry heeft Apple en Visa niet na het verschijnen van Apple Pay verzocht om alsnog royalties of licentiegeld te betalen. De advocaat van het bedrijf raadde aan om eerst naar de rechter te stappen.

Het bedrijf van Weiss probeerde vaker patentgeld te claimen van anderen, maar was tot nu toe niet succesvol hierin.

Lees meer over:
Tip de redactie