iCloud bewaart verwijderde notities maandenlang

Het Russische beveiligingsbedrijf ElcomSoft heeft verwijderde notities in de cloudopslagdienst van Apple, iCloud, van jaren geleden terug kunnen halen.

De notities zouden binnen dertig dagen automatisch permanent verwijderd moeten worden. Onderzoekers konden echter notities terughalen die weken, maanden en soms zelfs jaren geleden al permanent verwijderd moesten zijn, aldus ElcomSoft op zijn website.

ElcomSoft gebruikte hier speciale software voor. Het is dus niet mogelijk om een notitie die een jaar geleden verwijderd werd per ongeluk tegen te komen. Een hacker moet er specifiek naar zoeken.

Safari

Apple bleek eerder ook al data die permanent verwijderd had moeten zijn in Safari en iCloud Photo Library langer te bewaren. Ook toen was ElcomSoft het bedrijf dat dit ontdekte. Voor deze twee kwetsbaarheden zijn inmiddels updates uitgebracht door Apple die het probleem oplossen. "Er is geen twijfel mogelijk over dat Apple dit probleem ook op gaat lossen", aldus ElcomSoft.

"De vraag is: welke andere data waarvan je niet wilt dat Apple het bewaart is nog ergens door het bedrijf opgeslagen? En vernietigt Apple de verwijderde data ook echt, of verstopt het de gegevens op bijvoorbeeld een andere server? Deze vragen hebben nog altijd geen antwoord", zegt het beveiligingsbedrijf.

Apple heeft tot nu toe geen reactie gegeven op de kwetsbaarheid.

Lees meer over:
Tip de redactie