FRAMINGHAM - De wereldwijde verkoop van personal computers is in 2004 gestegen met 14,7 procent tot 177,5 miljoen stuks. Vooral de grote vraag vanuit het midden- en kleinbedrijf en de goede verkoop in de kerstperiode zorgden voor een toename van het totaal aantal verkochte pc's. Dit bleek uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC.

In Europa was de vraag naar computers bijzonder groot, vooral bij ondernemers. Volgens het IDC is dit te verklaren door de sterke euro, de uitbreiding van de Europese Unie en de prijzenoorlog in de computerbranche. Ook de groeiende populariteit van de laptop resulteerde in meer vraag. Het onderzoeksbureau rekent voor 2005 op een verkoopstijging van ongeveer 10 procent.

Dell

De belangrijkste computerproducent in 2004 was Dell. Het Amerikaanse bedrijf was goed voor 31,77 miljoen stuks en een marktaandeel van 17,9 procent. Hewlett-Packard stond op twee met 28,06 miljoen verkochte pc's en een aandeel van 15,8 procent. IBM lag derde met 10,49 miljoen exemplaren en een marktaandeel van 5,9 procent.