AMSTERDAM - De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) is teleurgesteld over het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om geen onderzoek te doen naar het licentiebeleid van Microsoft.

Microsoft heeft bedrijven tot 31 juli de tijd gegeven om zich te registreren bij Microsoft.De bedrijven kopen hiermee als het ware het recht op upgrades van software.De NMa protesteerde hier eerder diverse malen tegen omdat een groot deel van de bedrijven hiermee veel duurder uit is.

De NMa meent niet de eerst aangewezen instantie te zijn om het gedrag van Microsoft te onderzoek, zo heeft de Mededingingsautoriteit laten weten.Volgens de NGN heeft dit besluit erg lang geduurd, de doorverwijzing heeft ruim zes maanden opzich laten wachten.

Breder verband

"Het licentiebeleid van Microsoft speelt in meer EU-landen en daarom wordt er door Europese Commissie in breder verband onderzoek gedaan", verklaart een woordvoerster van de NMa. "De NMa is daarom niet de aangewezen instantie om onderzoek te doen."

Volgens de organisatie van netwerkgebruikers kon de NMa deze uitspraak al na een maand doen. "We hebben diverse keren tussentijds contact gehad met de NGN en daarbij hebben we ze al aangeraden om zich aan te sluiten bij soortgelijke organisaties in andere landen", aldus de NMa-woordvoerster.

"Bovendien kan de NMa alleen achteraf beoordelen of er misbruik is gemaakt van een monopoliepositie." En de -volgens de NGN te hoge- prijzen voor de software gelden pas vanaf 31 juli, dus is er nog geen sprake van misbruik van de machtspositie, redeneert de mededingingsautoriteit.

De NGN gaat na of de klacht opnieuw kan worden ingediend bij de Europese Commissie. Nog deze weeklegt de NGN de klacht in de vorm van een open brief voor aan defracties en voorzitter van het Europees Parlement.

/NETNetwerkgebruikers leggen MS-licenties voor aan NMaPolitiek zet druk op Microsoft-licentiesNGN klaagt Microsoft aan'Microsoft-licenties zijn nog veel te duur'