DEN HAAG - De politie spreekt, in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken, veilingwebsites aan op advertenties waarin politie-uniformen worden aangeboden. De politie hoopt dat eigenaren van de internetpagina's zelf opletten of klanten via het internet een uniform te koop zetten.

Het is volgens een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut namelijk verboden deze te verkopen of in bezit te hebben.

Iemand die een officieel politie-outfit koopt, maakt zich schuldig aan heling. Diegenen die ermee onbevoegd over straat lopen, riskeren een celstraf van drie maanden. De woordvoerder denkt dat de uniformen vooral in trek zijn bij verzamelaars.

Die paar uniformen die nu op de sites staan, worden niet aangeboden door politiemensen, zei hij woensdag. Hij verwacht ook niet dat recent een uniform is ontvreemd, maar dat dat jaren geleden gebeurde. De huidige outfit is tien jaar in gebruik. Op internet staan veel oude en buitenlandse politie-artikelen te koop.

Agenten die kleding doorverkopen, plegen een strafbaar feit, namelijk verduistering in dienstbetrekking. Zij zullen als ze worden gepakt volgens de zegsman door hun korps "hard worden aangepakt". De uniformen zijn eigendom van het korps; de politiemannen en -vrouwen hebben ze in bruikleen.

In december stuurde minister Remkes van Binnenlandse Zaken al een brief naar de korpsen waarin ze werden gewezen op de advertenties op internet. Het auteursrecht op het logo van de politie ligt bij het ministerie. Het beschermde embleem namaken, is verboden.