Facebook moet een boete van 110 miljoen euro betalen omdat het misleidende informatie heeft verstrekt rond de overname van de populaire chatdienst WhatsApp in 2014. 

Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Toen Facebook toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, liet het de toezichthouder weten dat de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. In augustus vorig jaar voerde het bedrijf een wijziging van de algemene voorwaarden door die dat toch mogelijk maakt.

De Europese Commissie maakte in december al haar bezwaren tegen de gang van zaken kenbaar aan Facebook. ''Het besluit van vandaag geeft een helder signaal af aan bedrijven dat zij moeten voldoen aan alle aspecten van de fusieregels van de EU, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken'', aldus mededingingscommissaris Margrethe Vestager.

Reactie Facebook

In een reactie laat Facebook weten dat de zaak rondom de misleidende informatie "met de aankondiging van vandaag" gesloten kan worden. "We hebben in goed vertrouwen gehandeld sinds onze eerste interacties met de commissie en hebben getracht om op ieder moment accurate informatie te leveren."

Volgens het bedrijf was de foutieve informatie die Facebook gaf aan de Europese Commissie een onbedoelde "fout" en heeft deze geen invloed gehad op de beslissing van het Europees orgaan om de overname van Whatsapp goed te keuren.