AMSTERDAM - Met behulp van computergebruikers is een oplichter ontmaskerd die via internet geld probeerde te verdienen aan de ramp in Azië. Oplichter Harm Z. uit Tolbert hanteerde zeker twaalf schuilnamen die allemaal te herleiden waren naar zijn computer. Het is niet bekend hoeveel geld hij heeft geïncasseerd met zijn zwendel, aldus De Telegraaf.

De verdachte plaatste op het prikbord van de website ramp-azie.pagina.nl namens de niet-bestaande Stichting Hulp Thailand vrijwilligers op deel te nemen aan een hulpverleningstrip naar Thailand. Een retourtje met een zelf geregelde chartervlucht zou de 82 deelnemers zo'n 475 euro per persoon kosten. Eten en onderdak zou geschonken worden door een bevriende hoteleigenaar. De hulptrip blijkt echter een verzinsel.

Op hetzelfde prikbord deed Z. zich ook voor als Search and Rescue Team (SAR) en als duikschoolhouder. "Wij hebben besloten dat een ieder die bij onze duikschool een Padiduikbrevet wil halen het lesgeld ten gunste van de slachtofferhulp mag storten. De kosten bedragen 325 euro", staat in de mededeling.

Toen bezoekers van het prikbord gingen doorvragen over de acties, kwam de fraude aan het licht. De paginabeheerder kwam er vervolgens achter dat alle aliassen naar één en hetzelfde computeradres waren te herleiden. Er is nog geen aangifte tegen Z. gedaan.