AMSTERDAM - Thaise gevangenissen worden met webcams uitgerust, zodat internetsurfers getuige kunnen zijn van het leven in een gevangenis en bijvoorbeeld de laatste minuten van een terdoodveroordeelde kunnen meemaken. Het hoofd van het Thaise gevangeniswezen, Nathee Chitsawang, heeft dit maandag bekendgemaakt. Doel van de maatregel is het afschrikkingseffect, vooral voor het rap groeiende aantal mensen dat zich met drugshandel bezig houdt, te vergroten.

De webcams zijn al geïnstalleerd in de zwaarbeveiligde Bangkwang -strafinrichting aan de rand van Bangkok, waar ruim zesduizend gedetineerden vastzitten. Bijna duizend van hen zijn terdoodveroordeeld. Thailand kampt met toenemende criminaliteit, speciaal op het gebied van de drugshandel.

Nathee zei dat het plan is binnenkort beelden door te geven van het dagelijks leven in de gevangenis en ook van terdoodveroordeelden voor en tijdens de executie. ,,Het internet zal laten zien hoe wij de veroordeelden in hun laatste minuten behandelen (...) maar tijdens de executie zal de kijker alleen maar een gedeelte van de gang van zaken zien", zei Nathee.

Amnesty International Thailand heeft protest tegen het plan aangetekend. De organisatie wijst op mogelijke schending van de mensenrechten en zegt dat gevangenen, ook terdoodveroordeelden, respect verdienen.