Sociaal netwerk Facebook zou in strijd handelen met de Nederlandse privacywetgeving.

Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een onderzoeksrapport (pdf).

Facebook zou gebruikers onvolledig informeren over het gebruik van hun persoonsgegevens. Bijzondere data van gevoelige aard zou ook zonder uitdrukkelijke toestemming worden gebruikt.

Volgens de AP verwerkte Facebook gegevens over seksuele geaardheid, om op basis hiervan advertenties te tonen. Het sociale netwerk ontkende dit te doen, maar de AP zegt het tegendeel te hebben bewezen met eigen onderzoek. Inmiddels zou Facebook hiermee zijn gestopt.

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is in Nederland verboden, tenzij hier uitdrukkelijk toestemming voor wordt gevraagd of duidelijk over wordt gecommuniceerd. Dat doet Facebook volgens de AP niet.

Op het moment onderzoekt de AP of verdere overtredingen sinds het onderzoek zijn beëindigd. Is dit niet het geval, dan wordt het techbedrijf mogelijk een sanctie opgelegd.

Europa

"We bestuderen het rapport en staan open voor verder overleg hierover met de AP, terwijl we ons verder voorbereiden op de AVG (algemene verordening gegevensbescherming)", aldus een woordvoerder van Facebook. Daarmee verwijst het bedrijf naar Europese privacywetgeving. 

De techgigant zegt te voldoen aan de Europese wetgeving en het niet eens te zijn met de bevindingen van de AP. "We zijn wel tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost".

De Franse datawaakhond CNIL heeft Facebook een boete opgelegd van 150.000 euro, omdat gebruikersdata toegankelijk was voor adverteerders. In België, Spanje en Duitsland wordt het techbedrijf ook onderzocht.