T-Mobile heeft zijn internet of things-netwerk eind mei landelijk dekkend.

T-Mobile startte in oktober 2016 met de uitrol van het netwerk, dat bedoeld is voor apparaten die soms maar een kleine hoeveelheid data willen versturen. Via dit speciale netwerk is het verzenden van data goedkoper en kost het minder stroom.

T-Mobile gebruikt de technologie NarrowBand-IoT (NB-IoT). KPN had in juni 2016 al een landelijk dekkend internet of things-netwerk, maar het bedrijf gebruikt daarvoor de technologie LoRa (Long Range Wide Area). Vodafone werkt aan een NB-IoT-netwerk, maar die is pas eind van de zomer landelijk beschikbaar in Nederland.

LoRa

De NB-IoT- en LoRa-netwerken zijn voor hetzelfde doel ontwikkeld, maar er zijn wel verschillen. LoRa is een open project dat al door veel apparaten ondersteund wordt, bij NB-IoT is dat nog minder. Wel is deze technologie gestandaardiseerd door 3GPP, een samenwerkingsverband van telecomproviders dat ook standaarden voor 3G en 4G vaststelde.

Naar verwachting groeit het aantal apparaten, machines en sensoren dat wereldwijd op het internet of things is aangesloten de komende jaren enorm. Volgens T-Mobile waren het er vorig jaar 6,5 miljard, in 2020 worden er 50 miljard verwacht.