Apple heeft kunstmatige intelligentie-bedrijf Lattice overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het structureren van data als tekst en afbeeldingen.

Volgens een anonieme bron van TechCrunch betaalt Apple rond de 200 miljoen dollar voor de overname. De overname zou enkele weken geleden al zijn afgerond, waarna zo'n 20 technici van het bedrijf zijn overgegaan naar Apple.

Lattice is gespecialiseerd in het verwerken van zogenoemde 'dark data': informatie als afbeeldingen of gesproken tekst die niet makkelijk door computers geïnterpreteerd kan worden.

Ongestructureerd

Zo'n 70 tot 80 procent van de data die momenteel wereldwijd wordt gegenereerd, zou zulke dark data zijn. Lattice zegt zulke data aan de hand van machine learning te structureren en voor computers beter bruikbaar te maken.

Die informatie kan onder meer worden gebruikt om kunstmatige intelligentie te trainen, om bijvoorbeeld afbeeldingen beter te herkennen. Mogelijk heeft Apple het bedrijf met die bedoeling overgenomen.

Lattice zou voor de overname bedrijven als Amazon en Samsung al hebben geholpen om hun slimme spraakassistenten te verbeteren. Volgens geruchten zou Apple binnenkort een Siri-speaker presenteren, onder meer in navolging van Amazon-speaker Echo met ingebouwde spraakassistent.