Parkeerbedrijf Q-Park is zaterdag getroffen door de ransomware-aanval, die vrijdag wereldwijd computers platlegde. Zondag zijn de gevolgen nog steeds niet helemaal opgelost.

Mensen konden door de storing bij onder andere parkeergarages in Rotterdam, Gouda, Veenendaal, Hoofddorp en Ede niet betalen. Ook de website van Q-park lag zaterdag plat.

Zondag zijn er nog storingen bij geldautomaten van vijf van de 262 parkeergarages die Q-Park in Nederland heeft. De verwachting is dat die in de loop van de nacht verholpen zijn.

"Het gaat nog om garages in Groningen, Veenendaal, Ede, Arnhem en Rotterdam. De monteurs kunnen alleen niet terecht in Rotterdam vanwege de viering van het kampioenschap van Feyenoord. Maar verder gaan we ervan uit dat we alles onder controle hebben'', zei directeur Mark van Haasteren zondagavond.

Volgens Van Haasteren kunnen klanten de parkeergarages wel gewoon binnenrijden, ook als het een vestiging is waar de geldautomaat niet werkt. ''Mensen die naar buiten willen rijden, kunnen dat via de intercom laten weten. Dan wordt er gezorgd dat ze de parkeergarages kunnen verlaten. Ook zijn er medewerkers van Q-Park in de getroffen parkeergarages.''

Eerste Nederlandse slachtoffer

Nog niet eerder was een Nederlands bedrijf slachtoffer van de kwaadaardige software die computers platlegt door bestanden op de harde schijf te versleutelen en zo onbruikbaar te maken.

De WannaCry-ransomware infecteerde vrijdag computersystemen in tientallen landen, met name in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Spanje. De malafide software versleutelde een groot deel van de bestanden op deze computers en vroeg gebruikers vervolgens om losgeld om deze weer ontsleuteld te krijgen.

Een melding hiervan verscheen zaterdag ook op de schermen van parkeerautomaten van Q-Park.