AMSTERDAM - Een deel van de tapkamers die politie en inlichtingendiensten in Nederland gebruiken, is wel degelijk van buitenaf op afstand te manipuleren. Buitenstaanders zoals buitenlandse veiligheidsdiensten of criminelen kunnen de opnames van afgeluisterde telefoongesprekken beluisteren en aanpassen door het systeem te hacken.

Tot deze conclusie komen de deskundigen J. van de Ven en R. Eygendaal. Van de Ven heeft voor de Militaire Inlichtingendienst (MID) in Nederland en later voor het Israëlische bedrijf ECI-Ectel gewerkt.

Bij dat bedrijf was hij betrokken bij de levering van de omstreden digitale tapkamers aan de Nederlandse politie vanaf 1994 door Comverse Infosys. Eygendaal is deskundig op het gebied van onderscheppen van telecommunicatie.

Al eerder kwamen de Israëlische tapkamers in opspraak in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Criminelen en de Israëlische geheime dienst zouden in de VS via de geleverde Israëlische tapinstallaties kunnen inbreken via providers op de digitale apparatuur om de politie zelf in de gaten te kunnen houden.

Spionageschandaal

De FBI hield daarom in februari al tientallen Israëliers aan. Een deel van zou hebben gewerkt voor de Israëlische geheime dienst. Het onderzoek naar dit spionageschandaal loopt nog steeds in de VS.

Nederland liet daarom in de eerste maanden van dit jaar de apparatuur in de in totaal 39 tapkamers van ons land controleren. Volgens een ambtsbericht van landelijk officier van justitie T. Stein, bleek na een kort onderzoek dat er hier geen aanleiding is gevonden om te stoppen met het gebruik van de apparatuur.

Blind vertrouwen

Volgens Van de Ven en Eygendaal is die conclusie onterecht en onbegrijpelijk. Van de Ven meent dat de Nederlandse overheid zich bij de aanschaf van de vijftien tapkamers bij Comverse Infosys heeft gebaseerd op "blind vertrouwen ten opzichte van de Israëlische industrie".

Hij zegt dat de beveiliging op deze systemen in Nederland "zo lek is als een mandje".Eygendaal steunt hem in die opvatting: "Uit de dagelijkse tappraktijk weten we dat er verschillende tapkamers zijn geweest zonder sleutel. Het niet gebruiken van deze beveiliging gebeurt om analoge tapkamers aan te kunnen sluiten op digitale tapinstallaties."

Interesse in telecommunicatie

Van de Ven verklaart dat het tijdens het tappen zelf, het transport van de afgeluisterde informatie en als de informatie wordt opgeslagen, makkelijk is om in die processen in te breken en het hele systeem (de omstreden Israëlische tapkamers) te manipuleren.

"Om het Comverse systeem te kunnen bewerken is een HTS-denkniveau, gevoel voor het hacken van computers en interesse in telecommunicatie voldoende", meent hij. Criminelen en inlichtingendiensten zijn daartoe dus ook wel degelijk is staat, menen de deskundigen.

Baybasin

Hun verklaringen worden in de loop van donderdag ingebracht in de strafzaak tegen Huseyin Baybasin voor het gerechtshof in Den Bosch. Die zaak dient om veiligheidsredenen in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. De deskundigen hebben hun verklaringen schriftelijk opgesteld voor de raadsvrouw van Baybasin, A. van der Plas.

Baybasin wordt verdacht van het op touw zetten van huurmoorden, gijzelingen en heroïnetransporten. Hij is medeoprichter van het Koerdisch parlement in ballingschap.

De Koerd deed in de media een boekje open over de verwevenheid van de Turkse autoriteiten bij de onderwereld in dat land. Baybasin en Van der Plas denken dat er in de strafzaak tegen Baybasin, daadwerkelijk is gemanipuleerd met afgeluisterde telefoongesprekken, om hem veroordeeld te krijgen.