Britse ziekenhuizen zeggen dat ze het slachtoffer zijn geworden van een grootschalige cyberaanval.

Ziekenhuizen in het gehele land werden getroffen door een ransomware-aanval, schrijft The Guardian. Daarbij worden getroffen systemen gegijzeld tot de gebruiker een geldbedrag overmaakt. De getroffen ziekenhuizen maakten bij de NHS melding van een groot incident.

Daardoor zouden veel ziekenhuizen diverse afdelingen tijdelijk hebben gesloten. Spoedgevallen worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Volgens de NHS hebben de aanvallers waarschijnlijk geen toegang gekregen tot gegevens van patiënten.

Voorzorgsmaatregelen

"Na een vermoedelijke grootschalige cyberaanval nemen we alle voorzorgsmaatregelen die mogelijk zijn om onze lokale NHS-systemen en -services te beschermen", schrijft NHS Merseyside op Twitter.

Tegenover The Guardian zegt een van de ziekenhuizen dat alle getroffen systemen direct zijn uitgeschakeld. Telefoonverkeer is daardoor ook niet meer mogelijk in het pand.

De Britse ziekenhuizen waren al gewaarschuwd dat ze een mogelijk doelwit waren van een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een e-mail in handen van Reuters

Spanje

Ook in Spanje worden meldingen gemaakt van ransomware-aanvallen. Daar zou een groot aantal bedrijven, waaronder het telecombedrijf Telefonica, getroffen zijn. Beide aanvallen lijken gebruik te maken van een kwetsbaarheid die ontdekt werd door de NSA en later werd uitgelekt door hackersgroep The Shadow Brokers.

Volgens Ars Technica zijn er ook meldingen gemaakt van aanvallen in Portugal, Rusland, Oekraïne en Taiwan.

Het NCSC waarschuwde Nederland vandaag om ook alert te zijn. De organisatie stuurde een waarschuwing naar "vitale sectoren", zoals gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen. Ook ziekenhuizen werden gewaarschuwd.