Een groot aantal Spaanse bedrijven is vrijdag het slachtoffer geworden van ransomware.

Onder meer Telefonica is geïnfecteerd, schrijft Reuters. Het Spaanse National Cryptologic Centre (CCN) spreekt van een "gigantische aanval" die een groot aantal bedrijven raakt. Hoeveel bedrijven precies het slachtoffer zijn geworden en welke dat precies zijn, maakte de organisatie niet bekend.

Criminelen kunnen met ransomware van buitenaf met malafide software data van mensen afschermen op een computer. De data wordt pas weer toegankelijk als er een geldbedrag is overgemaakt. Volgens CCN tast deze vorm van ransomware de Windows-systemen van de bedrijven aan.

Vodafone

Een woordvoerder van het Spaanse telecombedrijf Telefonica zegt dat er inderdaad een probleem is met de IT-systemen van het bedrijf. Werknemers kregen een venster te zien op hun computerscherm, waarin gevraagd werd om een geldbedrag in de digitale valuta bitcoin. Pas nadat er betaald zou worden, zouden de data op de systemen weer beschikbaar worden.

Alleen het interne netwerk zou aangetast zijn. Klanten van Telefonica zouden geen problemen ondervinden.

De Spaanse afdeling van Vodafone, elektriciteitsbedrijf Iberdrola en Gas Natural hebben hun werknemers gevraagd om alle computers uit voorzorg uit te zetten. "Op dit moment zijn wij geen slachtoffer van de aanval, maar we kijken naar voorzorgsmaatregelen zoals het uitzetten van het internet", aldus een woordvoerder van Vodafone.

Ook in Groot-Brittannië is er een grootschalige ransomware-aanval. Daar zijn ziekenhuizen het slachtoffer. Beide aanvallen lijken gebruik te maken van een kwetsbaarheid die ontdekt werd door de NSA en later werd uitgelekt door hackersgroep The Shadow Brokers.

Volgens Ars Technica zijn er verder meldingen gemaakt van aanvallen in Portugal, Rusland, Oekraïne en Taiwan. Ook in Nederland is er gewaarschuwd voor de aanvallen. Het NCSC heeft een waarschuwing uitgestuurd naar de "vitale sectoren", zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening, en ziekenhuizen. Er zijn nog geen meldingen geweest van aanvallen in Nederland.