AMSTERDAM - De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) waarschuwt beheerders van .nl-domeinen geen betalingen te verrichten aan bedrijven als IDCN en IRD.
(SIDN)

Genoemde bedrijven willen de ontvanger laten geloven dat ze werken in opdracht van de SIDN, maar volgens die stichting gaat het om malafide bedrijven, aldus een artikel in de Telegraaf.

De Internet Domeinregistratie Controle Nederland (IDCN) biedt z'n diensten aan via e-mail. De IDCN schrijft dat ze bedrijfs- en contactgegevens controleren. Vervolgens vraagt het bedrijf om eventuele adreswijzigingen door te geven waarvor de IDCN vervolgens 10 euro (excl. btw) vraagt.

IRD (Internet Registratie Dienst) verstuurt op zijn beurt brieven met aangehechte acceptgiro met onder meer de volgende tekst: "De jaarlijkse bijdrage van NLG 30,- is veranderd in EUR 13,81. Indien u in onze e-mail-bedrijvengids op het internet met uw bedrijf vermeld wilt blijven, brengen wij op jaarbasis inclusief onderhoud in rekening EUR 16,20."

Logo's

De brieven worden verzonden aan willekeurige domeinnaamhouders die waarschijnlijk geen enkele relatie met IRD hebben. De opmaak en de logo's lijken sterk op die van de SIDN.

SIDN is alles behalve blij met deze activiteiten. "Hier wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat deze bedrijven een band met ons hebben, dan wel dat ze een officiële domeinnaamcontrole-instantie zouden zijn", aldus een verklaring van de instantie. "Daarnaast maken zij wellicht inbreuk op merk- en auteursrechten van SIDN."

Als de IDCN en de IRD nog langer met hun praktijken doorgaan, beraadt de SIDN zich op juridische stappen.