Verbod illegale filmspelers dwingt al 84 aanbieders tot stoppen

Het verbod op spelers voor illegale filmstreams heeft er tot nu toe voor gezorgd dat 84 aanbieders zijn gestopt met de verkoop. De spelers werden onlangs officieel illegaal.

Hoewel het downloaden en streamen van illegaal verkregen films en series al langer niet is toegestaan, waren apparaatjes om illegaal mee te streamen formeel nog niet verboden.

Daar kwam eind april verandering in, toen het Europees Hof van Justitie oordeelde dat de verkoop van zulke apparaatjes mag worden verboden.

Het Hof oordeelde toen in een zaak die was aangespannen door auteursrechtenwaakhond Stichting Brein. Sinds de uitspraak heeft Brein 84 aanbieders van de illegale apparaatjes gestopt met de verkoop, meldt de waakhond donderdag.

Dwangsom

Van die 84 aanbieders besloten er 40 zelf te stoppen in aanloop naar de uitspraak van het Europees Hof. Brein sommeerde tot nu toe 51 bedrijven te stoppen met de verkoop van de filmspelers, waarvan 37 aanbieders al zijn gestopt.

Brein gaat aanbieders die de speler nog steeds verkopen dagvaarden. Voor elf partijen is die dagvaarding al gereed, één van de gedagvaarde partijen is daarop alsnog gestopt met de verkoop.

De waakhond eist van inbreukmakers dat zij een onthoudingsverklaring ​ondertekenen ​met een dwangsom van 10.000 euro per dag(deel) ​dat ze nog actief zijn of per illegale speler die zij nog verkopen.

Wijsgemaakt

Ook wil Brein een tegemoetkoming in kosten en schade. Als laatste moeten verkopers hun klanten informeren dat gebruik van de speler illegaal is, en de mogelijkheid bieden de speler te retourneren.

De filmspelers werden verkocht als goedkoop alternatief voor betaalde streamingdiensten, met de belofte dat de klant na aankoop nooit meer zou hoeven betalen voor films, series en sport. Daarbij werd klanten wijsgemaakt dat hoewel downloaden uit illegale bron verboden is, illegaal streamen wel zou mogen.

Brein richtte zijn pijlen in eerste instantie op webshops die de illegale spelers verkochten, maar waarschuwt dat het ook achter winkeliers en markthandelaren aan zal gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie