Uber zou behoren tot de vervoerssector. Het bedrijf kan daarom worden verplicht om taxivergunningen- en licenties af te nemen.

Dat concludeert de Europese advocaat-generaal Maciej Szpunar op donderdag. 

De advocaat-generaal sprak zijn advies uit voor een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie. Een beroepsorganisatie van Spaanse taxichauffeurs klaagde Uber aan, omdat het bedrijf zijn chauffeurs zonder vergunningen de weg op stuurt.

Uber zei geen vergunningen nodig te hebben, omdat het bedrijf een algemeen dienstverlener voor internetgebruikers is. De advocaat-generaal is het daar niet mee eens: "Uber kan geen beroep doen op het beginsel van het vrij verrichten van diensten dat in het Unierecht wordt gewaarborgd voor de diensten van de informatiemaatschappij".

Volgens Szpunar is het aan de nationale recher in Spanje om vast te stellen wat er precies met Uber in deze specifieke situatie moet gebeuren. De advocaat-generaal concludeert echter dat Uber een gemengde dienst is, die deels onder de vervoerssector valt.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend voor de Europese rechters. Vaak wordt zo’n advies wel gehanteerd bij de uitspraak.

Reactie Uber

Uber zegt te wachten op de uitspraak die later dit jaar komt. "Als we gezien worden als een transportbedrijf, dan verandert dit niets aan de regels voor ons in de meeste EU-landen", aldus een woordvoerder. "Maar het ondermijnt wel de verouderde wetten die voorkomen dat miljoenen Europeanen toegang krijgen tot een betrouwbaar ritje met een druk op de knop." Volgens Uber zijn die wetten dan ook hard aan verandering toe.