DEN HAAG - De overheid gaat burgers en bedrijven met maximaal tien computers nog dit jaar waarschuwen als de veiligheid van het internet in gevaar komt, bijvoorbeeld door een virus of door hackers. Deze waarschuwingsdienst maakt deel uit van een centrum dat ministeries gaat bijstaan bij internetincidenten, de CERT-RO (Computer Emergency Response Team - Rijksoverheid).

De CERT-RO moet het centrale meld- en coördinatiepunt voor alle internetincidenten worden. Minister Van Boxtel (ict) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) hebben de plannen woensdag gepresenteerd.

Volgens Van Boxtel wordt het kenniscentrum Computer Emergency Response Team van de Rijksoverheid (CERT-RO) een soort 'ministerie van Defensie voor het internet'. Het opsporen van internetcriminaliteit blijft gewoon in handen van politie en jusitie.

Van Boxtel wees erop, verwijzend naar onder meer de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september vorig jaar, dat internet van groot belang is, ook voor criminelen. De risico's moeten "bloedserieus" worden genomen. De waarschuwingsdienst voor particulieren en kleinere bedrijven moet nog verder worden uitgewerkt, maar zal uit drie tot vijf mensen bestaan. De Vries heeft er 300.000 euro voor uitgetrokken.

Alarmeringsteam

Hij verwacht dat er uiteindelijk 600.000 euro aan zal moeten worden besteed. Het wordt nadrukkelijk geen 'helpdesk'; de dienst waarschuwt mensen, maar helpt hen niet. Het alarmeringsteam gaat samenwerken met het Belgische Insecurity Platform. De zuiderburen zijn al vrij ver op dit gebied.

XS4ALL, een van de grootste internetproviders in Nederland, juicht het initiatief van de overheid toe. "Hoe meer van dit soort initiatieven ontstaan, des te meer kennis en ervaring uitgewisseld kan worden", aldus een woordvoerdere.

In Nederland het je volgens hem al een CERT van de academische wereld en van KPN. Ook alle providers die aangesloten zijn de Nederlandse branchevereniging zijn verplicht zo'n response-team te hebben.

Europees vervolg

Het initiatief van de rijksoverheid vindt hij echter niet ambitieus genoeg. "Wij hebben 150.000 klanten en steken jaarlijks 500.000 euro in ons response-team. Maar het is een prima begin. Ik hoop dat er een Europees vervolg op komt."

De alarmdienst CERT-RO geeft waarschuwingen via onder meer een site, via e-mail-abonnementen, via sms en bij groot alarm via de media. Meer informatie over genoemde initiatieven is te vinden via internet:
www.cert-ro.nl
www.ministervanboxtel.nl
www.minbzk.nl