AMSTERDAM - Onder internetters is een nieuw virus gesignaleerd. Nu is het verschijnen van een nieuw virus al bijna geen nieuws meer, maar wel is de manier waarop het virus, Simile.D genaamd, werkt opmerkelijk.

Vaak komen wormen voor die zich per e-mail verspreiden op computers van Windows-gebruikers. De virusbestanden zelf veranderen soms van naam, maar niet van grootte. Bij Simile.D gebeurt dat laatste wel. Omdat de grootte kan variëren, wordt het moeilijk om het virus te herkennen. Bovendien zijn niet alleen Windows-systeem kwetsbaar. De vierde variant van Simile.D kan ook Linux-computers infecteren, zo schrijft de computersite
ZDNet

Antivirussoftwaremakers staan voor een raadsel. Dit virus maakt gebruik van meerdere codes waardoor het voor de antivirussoftware moeilijk wordt om het kwaadaardig bestandje te ontdekken.

Overigens richt Simile.D weinig of geen schade aan op geïnfecteerde computers. Op Windows-computers opent het een venster met de naam van het virus en de maker. Dit gebeurt alleen op 17 maart en 17 september. Op Linux-computers verschijnt een soortgelijke melding maar dan alleen op 17 maart en 17 mei.

Het nieuwe virus legt duidelijk de strijd bloot tussen virusschrijvers en virusbestrijders. "Als dit de manier is waarop in de toekomst virussen gemaakt worden dan wordt het nog moeilijk voor antivirusprogramma's", zegt Jimmy Kuo van McAfee op ZDNet. "Het duurt dan veel te lang voordat een virus als zodanig wordt herkend."