NEW YORK - Zwitserse banken hebben donderdag de namen van duizenden rekeninghouders uit de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd. Die zet maakt deel uit van pogingen honderden miljoenen dollars terug te geven aan slachtoffers van de nazi's of aan hun nabestaanden. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld in zijn online-editie.

De lijsten zijn gepubliceerd op crt-ii.org, de website van het Claims Resolution Tribunal, dat toezicht houdt op de restitutie van fondsen. De publicatie is het resultaat van een akkoord dat banken in juni bereikten met slachtoffers of hun nabestaanden.

Advocaten van de Credit Suisse Group en USB AG hebben toen toegezegd dat de banken een lijst zouden publiceren van houders van rekeningen die bij hen zijn geopend in het nazi-tijdperk.

Duizenden mensen hopen nog familiebezit van Zwitserse banken terug te krijgen. Zij hebben de banken ervan beschuldigd honderden miljoenen dollars van joden te hebben verduisterd of naar de nazi's te hebben gestuurd en documenten te hebben vernietigd om het papieren spoor uit te wissen.