Zes wetenschappelijke projecten krijgen van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in totaal 112,8 miljoen euro aan subsidie.

Onder meer teams die zich bezighouden met software voor quantumcomputers en orgaanchips krijgen de subsidie, meldt NWO. Ieder project krijgt 18,8 miljoen euro, waarmee de teams de komende jaren onderzoeksprogramma’s kunnen opzetten.

Het Quantum Software Consortium wil onderzoekers op het gebied van informatica, wiskunde en natuurkunde bij elkaar brengen. Samen moeten zij de eerste toepassingen voor quantumcomputers en -netwerken ontwikkelen en testen. Hierbij zijn werknemers van onder meer het CWI, de TU Delft en de UvA betrokken.

Orgaanchips

Ook het Netherlands Organ-on-Chip Initiative krijgt een subsidie. Onderzoekers van dit team willen miniatuurorganen op microchips ontwikkelen om het verloop van ziekten en de effecten van geneesmiddelen te onderzoeken. Op de chips kunnen onder meer bouwstenen van het hart, bloedvaten en de hersenen geplaatst worden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit Twente en het Hubrecht Instituut zijn bij het project betrokken.

De andere teams die subsidie krijgen richten zich onder meer op regeneratieve geneeskunde en het bouwen van een kunstmatige biologische cel. De bijdrage komt van het programma Zwaartekracht van het NWO, dat gefinancierd wordt door het ministerie van OCW.