Facebook heeft advertenties geplaatst in Britse kranten, waarmee het sociale netwerk waarschuwt voor nepnieuws tijdens de Britse verkiezingen.

De advertentie is geplaatst in The Times, The Guardian en Daily Telegraph. Facebook geeft in de advertentie tien tips om nepnieuws te identificeren en hoe ermee om te gaan.

Het bericht is precies een maand voor de Britse verkiezingen geplaatst. Op 8 juni wordt er een nieuw Lagerhuis in het Verenigd Koninkrijk gekozen.

Volgens critici had nepnieuws invloed op de Amerikaanse verkiezingen. Fictieve nieuwsberichten konden in korte tijd veel mensen bereiken, omdat ze veel likes en reacties wisten te verzamelen. Volgens wetenschappers was de rol van nepnieuws niet groot.

Strijd

Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei in eerste instantie dat er weinig nepnieuws op zijn sociale netwerk wordt verspreid, maar later ging het bedrijf actief de strijd hiertegen aan. 
  
Een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Facebook concludeert dat er bewust propaganda op de site wordt verspreid. "Dit kan alleen worden gedaan door mensen met de juiste taalvaardigheid en kennis over de politieke situatie in de betreffende landen", aldus het onderzoek.