LONDEN - Geen kind onder de acht jaar oud zou een mobiele telefoon mogen hebben. De zendmasten voor deze telefonie zouden voorts niet in de omgeving van scholen mogen staan. Dit heeft de voorzitter van een Britse instantie die gezondheidseffecten van mobiele telefonie onderzoekt, Sir William Stewart, dinsdagavond verklaard.

Het dagblad The Independent heeft woensdag gemeld dat Stewart naar eigen zeggen veel bezorgder is over de eventuele medische gevolgen van mobiele telefonie dan in 2000, toen een eerste rapport werd opgesteld. Stewart leidt de Nationale Radiologische Beschermingraad, die dinsdag een rapport publiceerde.

Gezondheidsproblemen

Stewart erkent dat er nog geen harde bewijzen zijn voor de schadelijke gevolgen, maar dat neemt zijn bezorgdheid niet weg. De mobiele telefoon is er nog niet zo lang en gezondheidsproblemen doen er lang over om zich te manifesteren.

Er lopen veel onderzoeken naar het gebruik van de mobiele telefoon. Stewart meent dat kinderen uit voorzorg dienen te worden beschermd. Ze hebben een veel dunnere schedel die de warmtestraling niet weert.

Bij oudere en langdurige gebruikers van de mobiele telefoon zijn volgens een Zweeds onderzoek zenuwgezwellen en groei van de gehoorzenuwen mogelijk het gevolg van dat gebruik.

Kanker

Nederlandse onderzoekers hebben geopperd dat de mobiele telefonie het vermogen kennis op te nemen kan schaden en een Duitse studie heeft aangetoond dat het aantal gevallen van kanker toeneemt in de omgeving van zendmasten. Verschillende Europese studies wijzen erop dat straling van de mobiele telefoon mogelijk het DNA van de gebruiker beschadigt.

Volgens Stewart wijst alles erop dat de mobiele telefoon met uiterste voorzichtigheid moet worden benaderd. Kinderen zouden, indien ze mobiel telefoneren, hun gesprekken heel kort moeten houden. Voorts zou de telefoon een lage 'SAR-waarde' moeten hebben. Dat is een graadmeter voor de straling van het apparaat.

Een particuliere onderneming neemt in ieder geval de zorgen van Stewart en zijn Beschermingsraad serieus.

Telefoonmaker Commun8 heeft dinsdag laten weten dat de onderneming op grond van Stewarts rapport de verkoop van het type MyMo onmiddellijk staakt. Dat mobiele telefoontje werd afgelopen zomer gelanceerd en was bedoeld voor kinderen tussen de vier en acht jaar oud. Wij willen de gezondheid van kinderen niet schaden, aldus een zegsman van Commun8.