AMSTERDAM - Er zijn meer dan tien miljoen iPods verkocht, dit meldde Apple-CEO Steve Jobs op de MacWorld Expo in San Francisco. In het vierde kwartaal van 2004 gingen er al 4,5 miljoen exemplaren over de toonbank wereldwijd. Het succes van de iPod is mede te danken aan de introductie van de iPod Mini in 2004.

De iPod Mini ging als warme broodjes over de toonbank. Zo goed zelfs dat Apple in april 2004 besloot om de wereldwijde introductie van de audiospeler uit te stellen. De vraag in Amerika was simpelweg te groot. In dat land is er sprake van een ware rage.

In juli kwam de speler naar Nederland. Ook in Nederland waren de spelers niet aan te slepen. Menig liefhebber viste tijdens de introductie naast het net.

Tijdens de MacWorld Expo had Jobs ook nog een verrassing voor de Apple-liefhebbers in petto. Apple gooit de Mac Mini op de markt. Een superkleine computer die ervoor moet zorgen dat meer mensen overstappen naar de Mac.

iPod Shuffle

Maar dat was nog niet alles. Steve Jobs was nog niet klaar. De computergigant brengt ook de iPod shuffle op de markt, een muziekspeler met een prijs onder de 100 euro. De iPod shuffle is kleiner en lichter dan een pakje kauwgum en wordt met draagkoord geleverd. De Shuffle is gebaseerd op de bekende shuffle-functie van de iPod. Deze functie zorgt ervoor dat een willekeurige selectie uit de muziekbibliotheek of afspeellijsten van de gebruiker wordt gemaakt.

"Bij de meeste muziekspelers die werken met flashgeheugen moeten gebruikers op een piepklein schermpje ingewikkelde toeren uithalen om muziek te zoeken. Met de iPod shuffle luister je op je gemak elke keer naar een nieuwe combinatie van nummers," aldus Jobs.