NIJMEGEN - Nijmegen neemt dit jaar een proef met het zogenoemde gsm-parkeren, zo heeft het college van b. en w. dinsdag besloten. Met deze methode kunnen parkeerders via hun mobiele telefoon betalen voor een parkeerplaats. In zes andere Nederlandse steden en in Londen loopt eenzelfde project.

Nijmegen heeft een gevoelige geschiedenis op het gebied van parkeren. In de afgelopen jaren liep een experiment met uitsluitend elektronisch betalen in het centrum uit op een zeer kostbaar drama.

Veel mensen bleken niet over een chipknip te beschikken en bovendien deugde de apparatuur niet. Inmiddels kunnen bezoekers weer op allerlei plaatsen zowel met een chipcard alsmet muntgeld betalen. Het stadsbestuur meent dat gsm-parkeren een handige extra faciliteit in het centrum is.

Kaartje

Een bedrijf verzorgt de organisatie van het gsm-parkeren, aldus de gemeente. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij dit bedrijf en krijgen dan een kaartje, dat zij achter hun autoruit moeten plaatsen. Zodra zij ergens in een betaalde zone parkeren, bellen zij een speciaal nummer en geven een code door. Op dat moment gaat een computer parkeergeld tellen, totdat de gebruiker zich weer afmeldt. Parkeercontroleurs kunnen via het kaartje controleren of de gebruiker heeft betaald.

De proef in Nijmegen zal voorlopig een jaar duren. Het project loopt ook in Londen, Den Haag, Delft, Deventer, Haarlem, Rotterdam en Groningen. Het speciale kaartje is in alle aangesloten steden te gebruiken.