Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent een misdaadonderzoek naar Uber om de schaduw-app waarmee het vervoersbedrijf wetshandhavers probeerde te misleiden.

Het gaat om de software Greyball, meldt Reuters. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat Uber die software gebruikte om inspecteurs van de overheid te misleiden.

Die inspecteurs kregen niet de echte app van Uber te zien, maar een schaduw-app. Die app kon identificeren of het met een inspecteur te maken had, en zorgde er vervolgens voor dat de wetshandhaver geen Uber-rit kon boeken. Op die manier probeerde Uber controle door wetshandhavers te ontwijken.

Uber heeft al toegegeven dat het de software heeft gebruikt in gebieden in de VS waar zijn dienst nog geen wettelijke toestemming had. Nadat The New York Times de app in maart aan het licht bracht, stopte Uber met het gebruik van de software.

Volgens advocaten van Uber werd Greyball 'slechts zeer spaarzaam' gebruikt in bijvoorbeeld de stad Portland, voordat de dienst daar in 2015 werd goedgekeurd.

Het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie zou nog in een vroeg stadium zijn, waardoor onduidelijk is of Uber inderdaad een misdaad wordt verweten, en wie er verantwoordelijk wordt gehouden.

Reeks van schandalen

Uber heeft de afgelopen maanden te maken met een reeks aan schandalen. Zo ligt de vrouwonvriendelijke werksfeer van het bedrijf onder vuur en loopt er een onderzoek naar seksuele intimidatie binnen Uber.

Ook is Uber aangeklaagd door Waymo, een zusterbedrijf van Google, wegens diefstal van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende auto's. Daarnaast is Uber aangeklaagd door chauffeurs van concurrerende taxidiensten, die stiekem gevolgd zouden worden door Uber.

Verder kwam aan het licht dat Uber de privacyregels van Apple schond met zijn app, en dat probeerde te verhullen door de app zich anders te laten gedragen op gps-locaties van Apple-kantoren.

Uber-CEO Travis Kalanick kwam eerder dit jaar in opspraak toen hij als passagier uitviel tegen een Uber-chauffer, een incident waar hij zich later voor heeft verontschuldigd.

Ondertussen hebben tal van hooggeplaatste Uber-medewerkers het bedrijf de afgelopen maanden verlaten, waaronder het hoofd van de communicatiedivisie, het hoofd van de divisie zelfrijdende auto's, het producthoofd, het hoofd van de kaartenafdeling en de president van het bedrijf.