Nabestaanden van drie slachtoffers van de bloedige schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino (Californië) klagen Facebook, Google en Twitter aan. Ze vinden dat de internetbedrijven onvoldoende maatregelen hadden genomen tegen digitale terreurpropaganda.

De familieleden stellen dat Islamitische Staat (IS) nooit zo groot had kunnen worden zonder Facebook, Twitter en YouTube, dat eigendom is van Google. De terreurorganisatie gebruikte de websites volgens de aanklacht om aanhangers te rekruteren, propaganda te verspreiden en fondsen te werven.

Twitter en Google weigerden te reageren op de zaak. Vertegenwoordigers van Facebook waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Tot dusver zijn vergelijkbare rechtszaken in de VS steeds op niets uitgelopen.

Bij de aanslag in San Bernardino kwamen in 2015 veertien mensen om het leven. Dat gebeurde toen een geradicaliseerd echtpaar het vuur opende in een overheidsgebouw. Het stel kwam uren later om het leven bij een schotenwisseling met de politie.

Apple was eerder al verwikkeld in een rechtszaak rond de schietpartij. Het bedrijf weigerde de iPhone van één van de schutters te ontsleutelen, omdat iOS daar kwetsbaar voor moest worden gemaakt. De FBI klaagde Apple toen aan, maar trok die rechtszaak later terug toen het een andere manier had gevonden om in de telefoon van de overleden terrorist te komen.