LONDEN - Een Amerikaans technologisch instituut heeft software ontwikkeld die emoties van bellers kan bepalen aan de hand van ingesproken boodschappen. Het programma kan ook vaststellen of een telefoontje dringend is of niet. Dat meldde het Britse wetenschapsblad New Scientist dinsdag op zijn website.

De software, genaamd Emotive Alert, analyseert voicemailberichten gedurende de eerste 10 seconden op basis van stemvolume, toonhoogte, de snelheid van praten en de verhouding tussen woorden en pauzes.

Aan de hand daarvan stelt het programma vast of de beller vrolijk is of bedroefd, opgewonden of kalm, en of het telefoontje formeel of informeel is, dringend of juist niet.

Emoticon

De ontvanger van het voicemailbericht krijgt vervolgens een sms'je waarin een emoticon de gevoelens van de beller en de aard van de oproep weergeeft.

Volgens Stephen Furner, een wetenschapper die zich bezighoudt met interactie tussen mens en machine, past het programma in een trend om computers te leren menselijke emoties te herkennen en daarop te reageren.