AMSTERDAM - "Werken in de ict-branche is slecht voor de gezondheid." Dit melden de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond in de Telegraaf. Aanleiding van deze uitspraak is een "schokkend" arbo-onderzoek naar RSI (Repetitive Strain Injury).

Uit het onderzoek is gebleken dat één op de drie ict-werknemers last heeft van RSI. Spierpijn, pijnlijke nek en schouders, vermoeide handen en vingers zijn de meest voorkomende klachten van RSI.

Dertien procent van alle WAO-gevallen in de ict-sector wordt veroorzaakt door RSI. Bijna de helft van alle ict-werknemers die door RSI in de WAO belanden is jonger dan 35 jaar.

RSI ontwikkelt zich in meestal in drie fases:

In de tweede fase blijft de vermoeidheid uit de eerste fase voortduren en de pijn begint nu hinderlijk te worden. Ook begint krachtverlies op te treden. De klachten verdwijnen pas na een lange rustperiode (bijvoorbeeld vakantie).

In de derde fase blijft de pijn steeds voortduren. De nachtrust wordt verstoord. Vaak treden nu zwellingen op (pols, arm) en huidskleur en huidtemperatuur veranderen. Het oppakken van een kopje is al pijnlijk. Werken wordt onmogelijk geacht.

Alarmerend

De vakbonden vinden de uitkomsten van het onderzoek alarmerend en willen snel dit probleem aanpakken. "Het probleem is dus gigantisch", reageert bestuurder M. Limmen van de CNV Dienstenbond woensdag naar aanleiding van de cijfers van onderzoeksbureaus Astri en VHP Ergonomie. Hij noemt het ronduit schokkend dat 43 procent van de arbeidsongeschikten bovendien jonger is dan 35 jaar.

Het is al langer bekend dat langdurig werken achter een computerscherm klachten kan opleveren. Al tijden proberen de vakbonden met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de werkgevers in de technologie- en informatiesector afspraken te maken om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, aldus Limmen. In de ict-sector werken circa 300.000 mensen.

Harde afspraken

Volgens Limmen willen de werkgevers echter geen afdwingbare afspraken maken. Zij vinden dat elk bedrijf vrijwillig maatregelen moet kunnen nemen. "Maar daar schiet niemand wat mee op. Er zijn juist harde afspraken nodig." Want juist de omvang en de ernst van het probleem vergt volgens hem een gezamelijke aanpak.

Voorzitter H. Keukelaar van werkgeversvereniging Nederland ICT vindt dat afdwingbare regels niets toevoegen aan wat de bedrijven in de sector nu zelf al doen. "En we doen al heel veel", weet hij. Verschillende aparte bedrijfstakken, zoals telecom, hebben bijvoorbeeld een eigen convenant afgesloten.

Bij grotere ondernemingen gaat het volgens Keukelaar over het algemeen goed. De brancheorganisatie richt zijn pijlen nu vooral op de kleinere bedrijven, onder meer via voorlichting. Maar werknemers moeten vooral ook zelf alerter zijn, bepleit hij. "Je ziet te vaak dat mensen de eerste verschijnselen negeren."

/LINK
rsi.pagina.nl