Stichting Brein heeft opnieuw een schikking getroffen met een aanbieder van illegale televisiestreams. De aanbieder van de streams moet 10.000 euro betalen.

Dat meldt de stichting, die Nederlandse houders van auteursrechten vertegenwoordigt, woensdag op zijn website.

De rechtbank Oost-Brabant bepaalde dat de aanbieder in strijd met de wet handelde en legde een dwangsom op. De illegale IPTV-abonnementen werden verkocht via postorder en Marktplaats.nl. Daar werden ook settopboxen verkocht om de streams, van televisiezenders, tv-series en films, op te bekijken.

Met een reeks uitspraken heeft het Europees Hof in het afgelopen jaar bevestigd dat het illegaal is om tegen een vergoeding auteursrechtelijk beschermde videostreams aan te bieden, zelfs als alleen een link wordt aangeboden naar materiaal op de server van een derde partij. Het Hof oordeelde vorige week nog dat de verkoop van mediaspelers met ingebouwde illegale streams niet door de beugel kan.

Brein-directeur Tim Kuik raadt consumenten aan om hun geld terug te vragen als ze hebben betaald voor illegale videostreams. "Zodra de links niet meer worden bijgehouden, stoppen de kastjes en abonnementen te werken. Mensen worden dus opgelicht. Het is beter je geld aan legaal aanbod te besteden."