De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelde in 2016 metadata over meer dan 151 miljoen telefoongesprekken. Dat terwijl nieuwe regelgeving uit 2015 de afluistermogelijkheden van de NSA heeft ingeperkt.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Director of National Intelligence in de Verenigde Staten, meldt Reuters.

Hoewel de NSA gegevens van meer dan 151 miljoen afgeluisterde gesprekken verzamelde in 2016, had de inlichtingendienst slechts  dwangbevelen om 42 verdachten te bespioneren.

Sinds 2015 mag de NSA alleen telefoongegevens verzamelen van mensen die worden verdacht van banden met terrorisme. Voor het afluisteren van deze verdachten moet de rechter een dwangbevel afgeven.

Verlaagd

De nieuwe regelgeving heeft de hoeveelheid verzamelde gegevens verlaagd. Uit een onderzoek in 2014 bleek dat de NSA toen nog "miljarden stukken metadata per dag" binnenhaalde over telefoongesprekken.

De NSA verzamelt sinds de aanslag op 9/11 gegevens over telefoongesprekken. Het betreft daarbij niet de gesprekken zelf, maar de metadata die hierbij worden gegenereerd. Hierin staat bijvoorbeeld met welke nummers er is gebeld en op welke tijdstippen.