Apple zag zijn iPhone-verkopen in het eerste kwartaal van 2017 licht dalen, nadat er een jaar geleden voor het eerst ooit minder iPhones werden verkocht.

Apple verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar 50,8 miljoen iPhones, waar dat er een jaar geleden nog 51,2 miljoen waren. Dat maakt het bedrijf bekend in zijn kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Analisten hadden verwacht dat Apple het afgelopen kwartaal juist weer iets meer iPhones zou hebben verkocht, na een zeer sterk vierde kwartaal van 2016. Toen verkocht Apple een recordaantal van 78,3 miljoen iPhones.

Apple-topman Tim Cook zei dinsdagnacht in gesprek met investeerders dat de tragere iPhone-verkoop mogelijk te maken heeft met geruchten over een nieuwe iPhone 8. Meer consumenten kiezen er volgens hem voor om op dat apparaat te wachten.

Licht hogere omzet

De omzet en winst over het afgelopen kwartaal liggen wel wat hoger dan een jaar geleden. Apple draaide een omzet van 52,9 miljard dollar (48,4 miljard euro) en een winst van 11 miljard dollar (10 miljard euro), een jaar geleden was de winst 10,5 miljard dollar over 50,6 miljard dollar omzet.

Het aantal verkocht iPads blijft ook dalen. Het afgelopen kwartaal wist Apple 8,9 miljoen van zijn tablets te verkopen, een jaar eerder gingen er in het eerste kwartaal nog 10,3 miljoen iPads over de toonbank.

De Mac zit ondertussen nog steeds licht in de lift. Apple verkocht in het eerste kwartaal 4,2 miljoen Macs, waar dat er een jaar geleden nog 4 miljoen waren. Die groei is goed voor een omzetstijging van 14 procent.

Groei in diensten

De grote groei zit voor Apple in zijn diensten en de categorie overig, waar onder meer de Apple Watch en AirPods onder vallen. Apple maakt geen exacte verkoopcijfers voor zijn slimme horloge en oordopjes bekend, maar volgens Cook is de verkoop van de Watch ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld.

Apple-diensten, waaronder Music, iCloud en de App Store, waren afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 7 miljard dollar. Dat is fors meer dan de 5,9 miljard van een jaar geleden. De categorie overig groeide van een omzet van 2,2 miljard een jaar geleden naar 2,9 miljard de afgelopen drie maanden.

Voor het komende kwartaal verwacht Apple een omzet van tussen de 43,5 en 45,5 miljard, meer dan de 42,4 miljard die het bedrijf een jaar geleden in die periode draaide. Analisten verwachten echter een moeilijk kwartaal voor Apple, waarin veel klanten mogelijk wachten op de nieuwe iPhones die later dit jaar worden aangekondigd.

De koers van het aandeel Apple eindigde bij het sluiten van de beursdag al op het hoogste punt ooit, omdat beurshandelaren goede cijfers hadden verwacht. Na de publicatie van de cijfers was er nabeurs een daling van de koers.