Microsoft heeft de zuinigere en snellere Windows-versie Windows 10 S onthuld, die onder meer is gericht op het onderwijs

Windows 10 S werkt op alle soorten Windows-pc's, van krachtige apparaten tot simpelere laptops die in het onderwijs worden gebruikt, vertelt Microsoft dinsdag tijdens een presentatie. Daarmee lijkt Windows 10 S vooral Microsofts antwoord op Googles Chromebooks.

Windows 10 S ziet oogt en werkt grotendeels hetzelfde als Windows 10, maar alle apps voor het systeem moeten via de Windows Store worden geïnstalleerd. Dat is volgens Microsoft veiliger en zorgt dat apparaten zuiniger zijn.

Als gebruikers elders een app downloaden, worden zij naar een vergelijkbare app in de Windows Store geleid. Dat moet er bijvoorbeeld in de klas voor zorgen dat apparaten niet besmet raken met malware of virussen, maar enkel goedgekeurde software draaien.

Sneller en goedkoper

Ook start Windows 10 S sneller op dan de Pro-versie van Windows, omdat er minder apps worden geladen. Daardoor kunnen leerlingen sneller bijvoorbeeld inloggen en kunnen leraren sneller met hun les beginnen.

Leraren kunnen ook usb-sticks voorbereiden met de gewenste configuratie van schoolcomputers. Die usb-stick hoeft maar 30 seconden in een Windows 10 S-pc te worden gestoken om die in te stellen naar de wensen van de school of leraar.

Fabrikanten Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung en Toshiba komen voor het nieuwe schooljaar met Windows 10 S-laptops, die beginnen bij 189 dollar. Voor scholen wordt Windows 10 S geleverd met gratis toegang tot Office 365 en Minecraft: Education Edition. PC's met Windows 10 S kunnen gratis worden geüpgraded naar Windows 10 Pro.