AMSTERDAM - Van de nieuw gekozen 150 Tweede Kamerleden hebben er 37 een eigen .nl-website. Dat komt neer op een krappe 25 procent van de volksvertegenwoordigers. De partij met de meeste online aanwezige Kamerleden is de VVD, met in het kielzog het CDA. Opvallende afwezige zijn GroenLinks en de Lijst Pim Fortuyn.

Er zijn maar liefst veertien liberale Kamerleden met een persoonlijke site. De voorsprong van de VVD is te verklaren door de eenduidige 'look en feel' van de VVD-sites. Allen zijn op dezelfde manier opgebouwd en zien er qua stijl hetzelfde uit. Ook de ChristenUnie (met drie persoonlijke sites) kent dat eenduidige principe.

Het CDA telt tien Kamerleden met een .nl-site, bij D66 hebben vijf parlementsleden een virtueel adres en PvdA vier. Bij GroenLinks en de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is nog niemand met een eigen site.

Nieuw

Ivo Hartman van het Instituut voor Publiek en Politiek
(IPP)

Een site kan voor een politicus wel een handig hulpmiddel zijn om met burgers in contact te komen, meent Hartman. "Maar zo'n uniform beeld als de VVD-sites is ook weer jammer, omdat de aparte persoonlijke sites gewoon mooier zijn." Een nadeel is wel dat het inrichten van zo'n site de politicus de nodige tijd kost.

/LINK
Lijst met Kamerleden (met en zonder website)

/NET'Politici weten geen raad met internet'