De NSA staakt de massaverzameling van door Amerikanen verstuurde e-mails of sms-berichten die een doelwit van de Amerikaanse inlichtingendienst noemen dat zich in het buitenland bevindt. 

Dat stelt The New York Times op basis van ingewijden.

Daarmee zou de NSA voldoen aan regelgeving die al in 2011 is opgelegd door de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), dat surveillanceverzoeken van de Amerikaanse inlichtingen met betrekking tot buitenlandse doelwitten toetst.

Dat overheidsorgaan oordeelde destijds dat er bij het verzamelen van informatie over deze doelwitten ook andere data van Amerikaanse burgers werd verzameld, omdat deze enkel gebundeld kon worden aangeleverd door internetproviders.

Die ongerelateerde e-mails en sms-berichten van Amerikanen die de NSA daardoor in zijn bezit kreeg, zouden volgens de inlichtingendienst een onvermijdelijke bijkomstigheid zijn. Om tegemoet te komen aan de regelgeving paste de NSA zijn werkwijze aan zodat werknemers niet zomaar toegang tot deze data hadden, maar die aanpassing bleek niet toereikend. 

De NSA zou daarom vorig jaar hebben besloten om in zijn geheel met het verzamelen van de data te stoppen.