Facebook heeft erkend dat georganiseerde groepen, waaronder mogelijk ook overheden, het sociale netwerk hebben gebruikt om desinformatie te verspreiden.

In een rapport dat het beveiligingsteam van Facebook donderdag publiceerde (pdf), kondigt het bedrijf verschillende maatregelen aan om zulke campagnes aan te pakken.

Volgens Facebook wordt valse of misleidende informatie vaak verspreid door groepen met bepaalde politieke doelen. Daarvoor worden doorgaans nep-accounts gebruikt die wel door echte mensen worden beheerd. De inzet van 'bots', die automatisch berichten kunnen plaatsen, komt volgens het bedrijf minder vaak voor.

Voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk blokkeerde Facebook al zo'n dertigduizend nep-accounts. Bij het verwijderen van zulke nepgebruikers richt Facebook zich in eerste instantie op accounts met het grootste aantal berichten en het grootste aantal volgers.

Algoritmes

Ook tijdens de Amerikaanse verkiezingen zijn er vermoedelijk desinformatiecampagnes gevoerd, stelt Facebook. Daarbij werd onder meer informatie gedeeld die was gestolen uit privébronnen als e-mailaccounts. Het bedrijf lijkt hiermee te verwijzen naar de e-mails van Hillary Clintons campagneleider John Podesta, die veelvuldig werden gedeeld via sociale media.

Facebook zet onder meer slimme algoritmes in om accounts op te sporen die desinformatie verspreiden. Het bedrijf wil ook samenwerken met politici om te zorgen dat zij de beveiliging van hun accounts goed op orde hebben.