AMSTERDAM - De populaire website Schoolbank.nl vraagt geld van zijn leden voor voormalig gratis diensten. Bezoekers moeten nu betalen om foto's te bekijken en teksten van klasgenoten te kunnen lezen.

Volgens Schoolbank zijn zij genoodzaakt om dit te doen: "Schoolbank.nl is het afgelopen jaar zeer hard gegroeid. Dat is fantastisch, want zo vindt iedereen steeds meer oud-klasgenoten terug. Maar de onderhoudskosten stijgen ook snel. Meer bandbreedte, snellere servers, een professioneel helpdesk-team... het kost allemaal geld. Zonder een bijdrage van onze gebruikers kunnen we het simpelweg niet doen."

Daarnaast geven de makers van de website de gebruikers zelf de schuld: "Steeds meer gebruikers melden op hun persoonlijke pagina hun e-mailadres en/of telefoonnummer. Dit is in strijd met de huisregels en komt helaas steeds vaker voor, het 'copy cat' effect heeft ons uiteindelijk gedwongen hier tegen op te treden. We hebben daarom besloten de persoonlijke informatiepagina's, met de volledige teksten en foto's op ware grootte alleen beschikbaar te maken voor Schoolbank-Plus gebruikers."

Schoolbank-Plus kost 12,95 euro per jaar of 5,95 euro voor een maand toegang.

Niet blij

Bezoekers van de site zijn niet blij met de beslissing van Schoolbank.nl. "Ik kwam er eergisteren ook opeens achter dat ik m'n eigen foto's niet eens meer kan bekijken," zo schrijft ene Willem op Webwereld . En 'Joly' schrijft: "Het was van schoolbank al niet leuk dat je geen contact kon leggen met je oude vrienden. Maar nu maken ze het echt te bont."