Twitter heeft de Britse overheid de toegang tot gebruikersgegevens ontzegd. De Britten gebruikten die data om 'terroristische plots' te ontdekken.

De Britse overheid protesteert bij Twitter tegen de beslissing, meldt Reuters. Bronnen meldden dinsdagavond al tegenover The Telegraph dat Twitter de gegevens niet meer met de Britse overheid wil delen.

Twitter zou onder meer de Britse politie en inlichtingendienst MI5 de toegang tot de data hebben ontzegd, omdat het bedrijf niet meer wil dat de informatie voor surveillance wordt gebruikt. De overheid had toegang tot de informatie via een derde partij, die Twitter scant op woorden die mogelijk op terrorisme wijzen.

"We protesteren tegen deze beslissing. We zijn in gesprek met Twitter om toegang te krijgen tot deze gegevens", zegt een woordvoerder van de Britse regering tegen de pers. Hij voegt daaraan toe dat sociale media een rol moeten spelen in de strijd tegen terrorisme.

Woedend

Het Britse kabinet zou woedend zijn over de beslissing van Twitter, en al tevergeefse pogingen hebben gedaan om weer toegang tot de gegevens te krijgen.

In 2016 ontzegde Twitter op een vergelijkbare manier onder meer de CIA toegang tot gebruikersdata. De Amerikaanse inlichtingendienst had een overeenkomst met Dataminr, een analysebedrijf dat deels eigendom is van Twitter.

Twitter zegt dat het overheden vrij staat om Twitter te doorzoeken net zoals normale gebruikers dat kunnen, zonder de hulp van analysebedrijven. Dergelijke bedrijven kunnen door grote aantallen tweets te analyseren onder meer globaal de locatie van gebruikers vaststellen.

"Het gebruik van de publieke systemen of dataproducten van Twitter om activisten in de gaten te houden is absoluut onacceptabel en verboden", schreef Twitter-datahoofd Chris Moody in november al. Een woordvoerder van Twitter herhaalt die verklaring nu tegenover de Britse pers.