Twitter heeft in het eerste kwartaal van 2017 flink minder omzet gedraaid dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het sociale netwerk dat de omzet daalt.

De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 548 miljoen dollar (503 miljoen euro), 8 procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Twitter wist zijn verlies wel behoorlijk in te perken, tot 62 miljoen dollar. Dat is onder de streep het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2013, hoewel er dus nog altijd geen winst wordt gemaakt. Beleggers reageerden enthousiast, waardoor het aandeel van Twitter woensdag met ruim 10 procent steeg.

Kwartaalcijfers Twitter

Advertenties

Met name de advertentie-inkomsten liepen terug, met 11 procent. Dit ondanks het feit dat het aantal interacties met advertenties ruim verdubbelde. De waarde van één zo'n interactie halveerde echter. De omzet uit datalicenties steeg in het kwartaal nog wel, met 17 procent naar 74 miljoen dollar.

Het aantal gebruikers van Twitter groeide ten opzichte van het vorige kwartaal met 3 procent naar 328 miljoen. Dat was de sterkste groei sinds 2015. Volgens het sociale netwerk ging het aantal dagelijks actieve gebruikers nog sneller omhoog, met 14 procent.

Live-video

In een toelichting op de cijfers zegt Twitter te blijven focussen op het aanbieden van live-video, met name op het gebied van sport en politiek.

Ook wil het bedrijf het makkelijker maken om trends en tweets te vinden via een nieuw tabblad in zijn iOS-app. Daarnaast zegt Twitter te blijven werken aan manieren om haatzaaien en ander misbruik van zijn dienst tegen te gaan.