De verkoop van mediaspelers waar films gratis naar worden gestreamd kan een inbreuk op het auteursrecht vormen. De Nederlandse rechter mag de verkoop hiervan daarom verbieden.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie op woensdag geoordeeld in een rechtszaak tussen Stichting Brein en de verkoper van de 'Filmspeler'.

Op de Filmspeler staat software geïnstalleerd waarmee illegale streams van films bekeken kunnen worden. De verkoper zegt hiermee geen inbreuk te maken op het auteursrecht, omdat de add-ons en streams niet in zijn beheer zijn. 

Het Europees Hof is het daar niet mee eens. De verkoop van een mediaspeler waarmee deze streams met illegaal materiaal bekeken worden, kan ook een inbreuk vormen op het auteursrecht. Daarmee wordt het verweer van de verkoper niet door het Hof aanvaard.

Omdat de add-ons vooraf staan geïnstalleerd, zouden klanten het kastje volgens het Hof voornamelijk kopen om illegaal materiaal te bekijken. De Europese advocaat-generaal oordeelde eerder dat de maker van de Filmspeler bewust moest zijn van het schending van het auteursrecht.

Dat het gaat om een stream in plaats van een download, maakt volgens het Hof ook niet uit. Het zou dan gaan om een tijdelijke reproductie van een beschermd werk. 

Nederlandse rechter

De zaak wordt nu weer neergelegd bij de Nederlandse rechter, die moet bepalen of er in deze kwestie inderdaad sprake is van een schending van auteursrecht. Het ligt voor de hand dat daar sprake van zal zijn.

Het is vervolgens ook aan de Nederlandse rechter om een eventueel verkoopverbod en een mogelijke straf op te leggen.