In een rechtszaak die werd aangespannen door Google-zusterbedrijf Waymo moet Uber documenten overhandigen die mogelijk kunnen bewijzen dat er sprake is geweest van diefstal van bedrijfsgeheimen.

Anthony Levandowski, de voormalige Google-bestuurder die volgens Waymo 14.000 vertrouwelijke documenten stal, kan zich niet beroepen op het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin is vastgelegd dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen. Dat bepaalde een rechter dinsdagnacht, meldt Ars Technica.

Advocaten van Levandowski stelden dat de topman zichzelf mogelijk zou incrimineren als hij de bestanden vrijgaf. De rechter was niet overtuigd door dit argument, onder meer omdat Levandowski zelf niet is aangeklaagd door Waymo, maar alleen zijn werkgever Uber.

Lidar

De zaak draait om de zogenoemde Lidar-technologie, die het voor zelfrijdende auto's mogelijk maakt om te 'zien'. Levandowski zou een Google-versie van deze technologie hebben meegenomen naar zijn eigen startup Otto, die al snel voor 680 miljoen dollar werd overgenomen door Uber. 

Volgens de advocaten van Waymo, een autobedrijf dat sinds vorig jaar net als Google onderdeel is van het concern Alphabet, was Levandowski al tijdens zijn tijd bij Google van plan om de technologie te stelen en mee te nemen naar Uber.

Door de nieuwe ontwikkeling in de rechtszaak moet Uber een bestand openbaar maken waarin te zien is tot welke documenten Levandowski allemaal toegang heeft gehad. Advocaten van Waymo hopen zo nieuw bewijs te vinden voor de vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen.

Larry Page

Op zijn beurt stelt Uber nu dat Google-oprichter Larry Page al wist dat Levandowski mogelijk van plan was om te vertrekken naar de taxi-app. De twee zouden daar een gesprek over hebben gehad.

Advocaten van Uber wilden Larry Page daarom verhoren, maar daar gaf de rechter geen toestemming voor. In plaats daarvan mogen de advocaten van Uber één schriftelijke vraag stellen aan de topman van Alphabet, meldt Business Insider.

Volgens de advocaten van Waymo heeft het gesprek tussen Page en Levandowski nooit plaatsgevonden.