De taxidienst Uber is aangeklaagd door een chauffeur van concurrent Lyft. Volgens de aanklager heeft Uber de privacy van Lyft-chauffeurs geschonden door ze te volgen met nepaccounts.

Het betreft een zogeheten class-action-zaak (pdf), waar andere Lyft-chaufffeurs zich ook bij kunnen aansluiten.

In april beweerde een anonieme bron dat Uber personeel van Lyft in de gaten hield. Medewerkers van Uber zouden bij de dienst nepaccounts aanmaken, om te zien waar Lyft-chauffeurs zich in een stad bevinden.

Volgens de aanklager heeft Uber zich hierbij schuldig gemaakt aan vier vormen van privacyschending. Daarbij zou onder andere de Amerikaanse Elecronic Communications Privacy Act zijn geschonden. 

Het programma stond volgens de bron bij Uber intern bekend als 'Hell'. Door een lek in de software van Lyft was het ook mogelijk om identificatienummers van chauffeurs uit te lezen, waar Uber misbruik van zou hebben gemaakt.

Schandalen

Taxidienst Uber staat centraal bij meerdere schandalen. Het bedrijf gebruikte ook een speciale app voor toezichthouders, met afwijkende informatie. Daarnaast probeerde de dienst in 2015 Apple te misleiden om een privacyregel van de App Store te schenden.

Er loopt op het moment een onderzoek naar seksuele intimidatie binnen Uber. Daarna is de dienst aangeklaagd door Google-zuster Waymo, wegens de vermeende diefstal van zelfrijdtechnolofie.