Een Canadese startup zegt technologie te hebben ontwikkeld die het mogelijk maakt om een stem na te maken op basis van een geluidsfragment van de betreffende spreker dat slechts één minuut duurt.

Het in Montreal gevestigde Lyrebird heeft maandag enkele audioclips op zijn website geplaatst die de technologie demonstreren. Te horen is onder meer hoe synthetische versies van de stemmen van Barack Obama, Donald Trump en Hillary Clinton de technologie van Lyrebird aanprijzen.

Hoewel de stemmen nog enigszins robotachtig klinken, zijn ze duidelijk te herkennen als de betreffende Amerikaanse politici. Lyrebird geeft geen bewijs voor de stelling dat het mogelijk is om de synthetische stemmen slechts op basis van een zeer kort audiofragmen te maken. Andere bedrijven hebben soortgelijke demonstraties gegeven, maar hadden daarvoor langere geluidsfragmenten nodig als bron.

Lyrebird zegt zijn technologie binnenkort beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Zij kunnen dan hun eigen stemmen maken en deze bijvoorbeeld verwerken in digitale assistenten.

Gevolgen

De drie oprichters van Lyrebrid werken als promovendi aan de University of Montreal, waar zij slimme algoritmes hebben ontwikkeld die het namaken van stemmen mogelijk maakt.

Op hun site schrijven de ondernemers dat hun technologie vergaande gevolgen kan hebben. Stemopnames zouden in de toekomst bijvoorbeeld minder betrouwbaar kunnen zijn als bewijs in rechtszaken. Ook zou er misbruik van kunnen worden gemaakt voor fraude of identiteitsdiefstal.

"Door onze technologie openbaar en beschikbaar voor iedereen te maken, willen we ervoor zorgen dat zulke risico's niet ontstaan", schrijft Lyrebird. "We hopen dat iedereen binnenkort beseft dat zulke technologie bestaat en dat het mogelijk is om de stem van iemand anders te kopiëren."