Rusland heeft in 2015 en 2016 het Deense ministerie van Defensie gehackt en zich daarmee toegang verworven tot de e-mails van werknemers van het ministerie. Dat zei de Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen zondag.

In een recent gepubliceerd rapport van de eenheid voor cyberveiligheid van de Deense militaire inlichtingendienst staat dat "een buitenlandse partij" de Deense autoriteiten heeft bespioneerd en toegang verkreeg tot niet-verzegelde documenten. 

Hoewel de inlichtingendienst niet meldde om welk land het ging, zei minister Frederiksen zondag tegen de krant Berlingske dat het om Rusland gaat. 

"Het houdt verband met de inlichtingendiensten of centrale elementen binnen de Russische regering, en het is een constante strijd om hen op afstand te houden", zei de minister in het interview.

Volgens Frederiksen waren de succesvolle hackaanvallen mogelijk omdat interne e-mails met materiaal dat niet onder de geheimhoudingsplicht valt niet voldoende werden beveiligd. Dat is sindsdien verbeterd.

'Fancy Bear'

Berlingske schrijft dat de groep die achter de aanvallen schuilging bekendstaat onder de namen APT28 en Fancy Bear. Dat is een van de twee hackersgroepen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de hackaanvallen op de Amerikaanse Democratische Partij tijdens de verkiezingscampgne van vorig jaar, waarbij ook e-mails werden buitgemaakt.

Het Kremlin heeft nog niet op de Deense beschuldigingen gereageerd, maar ontkent doorgaans elke betrokkenheid bij hackaanvallen.