De Zwitserse startup Futurae heeft een methode ontwikkeld waarbij het mogelijk is om in te loggen met omgevingsgeluid als tweede controle. 

Tweestapsauthenticatie houdt in dat de gebruiker naast het wachtwoord invoeren nog een handeling moet verrichten om aan te tonen dat het echt om de eigenaar van het account gaat. Vaak gaat dat met een sms of een e-mail, maar dit Zwitserse bedrijf kiest voor deze nieuwe methode met omgevingsgeluid, schrijft ETH Zürich.

Gebruikers moeten voor het gebruik de beschikking hebben over twee apparaten, zoals een smartphone en een laptop. Op beide apparaten moet de Sound-Proof-app van Futurae staan.

Als de gebruiker wil inloggen nemen beide apparaten drie seconden aan omgevingsgeluid op. Dat kan van alles zijn; er hoeft niet persé een echt geluid opgenomen te worden. Als de geluidsfragmenten overeen komen, kan de gebruiker inloggen.

Privacy

De privacy zou daarbij niet in geding komen. De oprichter van Futurae zegt dat de geluiden de apparaten nooit verlaten en dat gebruikers daarom niet bespioneerd kunnen worden.

De makers zeggen dat het systeem gemakkelijk en goedkoop is in te voeren voor bedrijven. De methode zou inmiddels bij verschillende Zwitserse banken getest worden.